Eko opakowania w gastronomii – ukłon w stronę środowiska

W dzisiejszych czasach, kiedy świadomość ekologiczna staje się coraz bardziej powszechna, eko opakowania zyskują na znaczeniu jako kluczowy element w walce z zanieczyszczeniem środowiska. Dążenie do zrównoważonego stylu życia nie musi oznaczać rezygnacji z wygody, a eko opakowania są tego doskonałym przykładem. W tym poradniku przybliżymy, z czego są wykonane, dlaczego warto je wybierać oraz jakie rodzaje możemy spotkać na co dzień.

Co to są eko opakowania?

Eko opakowania to produkty zaprojektowane i wykonane z myślą o minimalizacji ich negatywnego wpływu na środowisko. Wytwarzane są przede wszystkim z surowców odnawialnych, biodegradowalnych lub pochodzących z recyklingu – takich jak papier, bambus, trzcina cukrowa, liście lamowe, skrobia kukurydziana czy nawet wodorosty. Te ekologiczne materiały można po użyciu poddać recyklingowi lub degradacji biologicznej. Ich głównym celem jest redukcja odpadów i promowanie gospodarki obiegu zamkniętego.

Dlaczego warto wybierać eko opakowania?

Wybierając ekologiczne opakowania, dbamy o środowisko naturalne. Opakowania te, będąc biodegradowalne lub łatwe do przetworzenia, zmniejszają ekologiczny ślad – jak na przykład produkty z pulpy roślinnej. Co więcej, ich produkcja często wymaga mniej energii i zużycia cennych zasobów naturalnych, co dodatkowo wpływa na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla.

Rodzaje eko opakowań

Na rynku dostępny jest szeroki wybór eko opakowań, które odpowiadają na potrzeby różnych sektorów. Na przykład w branży HoReCa popularne są wspomniane opakowania papierowe, z trzciny cukrowej, bambusa, otrębów pszennych, styropianowe czy aluminiowe, a także plastikowe.

Bagstar oferuje szeroką gamę takich produktów – od toreb papierowych na zakupy, aż po pojemniki aluminiowe i inne specjalistyczne opakowania dla branży spożywczej i retail. W ofercie hurtowni są m.in. biodegradowalne pudełka cukiernicze, pojemniki na kanapki, zupy, sałatkowe, garmażeryjne, a także biodegradowalne reklamówki, papierowe kartony na pizzę, opakowania na zapiekanki, kubki, pudełka na burgery czy sztućce z materiałów kompostowalnych.

W hurtowni znajdziemy także kubki, miski, talerze, pojemniki na wynos, patyczki do szaszłyków, tacki, słomki, menuboxy, pojemniki do zgrzewu, a także elementy dekoracyjne (m.in. serwety, bieżniki, świece, akcesoria imprezowe). To najbardziej rozbudowana w Polsce oferta opakowań i materiałów eksploatacyjnych do punktów gastronomicznych i sklepów.

Innym rozwiązaniem są także opakowania wielokrotnego użytku – jak pojemniki z certyfikatem wielokrotnego użycia. Są to na przykład opakowania na wynos, które sprawdzają się w transporcie potraw, ale też pozwalają wygenerować oszczędności. Są one przystosowane do mycia w zmywarkach i można w nich podgrzewać dania w mikrofalówkach.

Praktyczne rozwiązania

Eko opakowania to praktyczne rozwiązania do restauracji, barów, kawiarni i innych punktów gastronomicznych, biur, hoteli oraz stacji benzynowych. Wybierając je, każdy z nas może przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko. W ten sposób wspieramy praktyki zrównoważone i przyczyniamy się do budowania lepszej przyszłości dla nas i naszej planety. Odpowiedzialna konsumpcja zaczyna się od małych decyzji – wybór eko opakowań to jedna z nich.